Förändrad restaureringsplan

Vi samråd med Uppsala kommun och Upplandsstiftelsen har vi förändrat vilka delar som är aktuella för vassfräsning i viken. Anledningen är att den mark som frästes i privat regi i våras inte längre är aktuell, det går inte att lägga stödåtgärd på stödåtgärd. Tillsammans har vi därför kommit överens om ett vassområde på Uppsala kommuns mark. Nu aktuella områden specificeras på den här kartan. Det kommer att vara en stor flyttraktor (”Dunderklumpen”) som fräser vass ute i vattnet och en bandvagn med aggregat som fräser från landsidan.

Uppsala kommun tog också på sig att som markägare tuvfräsa delar av strandängen nedanför Hammarskogs herrgård som idag består av väldigt hög jättegröe, kaveldun och i viss mån svärdsliljor. I kombination med tidigt betespåsläpp gynnar åtgärden fågleliv och områden för fisklek. Framför allt kommer marken nedanför den plattform som Uppsala kommun byggt bli mer attraktiv för rastande fåglar som grönbenor och häckande fåglar som tofsvipor och gulärlor. Åtgärden kommer att genomföras i samband med övrig vassfräsning.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *